Jarno Alastalo Ääni hiljaisille ja särkyneille mielille

Mielenterveysviidakossa

  • Mielenterveysviidakossa

Tavoitteenani on päästä kodistani kohti omaa elämää, mutta mielenterveysongelmien parissa olevan ei ole helppo päästä kohti tavoitetta. Ensinnäkin minulla on kädessäni vain yksi raha ja kolmen lusikan verran elämänvoimaa. Arjen sattumusten kautta saatan saada lisää rahaa tai lusikoita, mutta myös elämään muuten vaikuttavia kortteja. Omaan elämään pääsyyn tarvitaan normaalisti kymmenen lusikkaa, mutta sain myös kortin: “Kuulut sukupuolivähemmistöön. Tarvitset 13 lusikkaa päästäksesi omaan elämään.” Tasan eivät mene elämän kortit.

Kyseessä on Mielenterveysviidakossa-lautapeli, joka asettaa pelaajan elämään mielenterveyden haasteiden parissa olevan arkea ja kohtaamaan byrokratian rattaiden syvät syöverit. Matkalla on terveyskeskusta, baaria, virastoa, terapiaa, lääkäriä sekä harrastusta. Minulla ei käynyt tuuri edes harrastuksessa, sillä paikka oli kiinni. Parturissakaan kaljulle ei käynyt hyvin.

Koala järjesti yhdessä Lapinlahden Lähteen kanssa hieman erilaisen vaalipaneelin (ehkä parhaimman koskaan), jossa eri puolueiden ja liikkeen ehdokkaat pääsivät kokemaan kuinka haasteellista on saada apua ja jatkaa normaalia elämistä. Lääkäriinkään ei niin vain päässyt, sillä yksi pelaaja joutui heti lähtemään pois terveyskeskuksesta. Toiselle kävi onni, kun sai virastosta hieman rahallista tukea. Toisella meni hieman paremmin ja hän voitti lotossa.

Muutaman tunnin pelisessio sai kaikki miettimään, että miten elää kun kaikki ei menekään niin kuin toivoisi. Apua ei saakaan heti ja rahat ovat loppuneet. Mielenterveysviidakossa-lautapeli pitäisikin olla kaikille tuleville kansanedustajille pakollinen, koska edustajien pitää ymmärtää mielenterveyden haasteiden parissa olevien tuska. Tämä peli vahvistaa empatiaa. Uskon, että sillä olisi vaikutusta myös päätöksentekoon ja siten voisimme hieman karsia mielenterveysviidakon byrokratian rattaita.

Kehotan tutustumaan pelin kehittääjään Koala-ryhmään https://www.facebook.com/koalaryhma/

 

Ps. minä olin tuo harmaa introvertti hiirulainen pelilaudalla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat